• Tijdschrift controlling

    Maximale meerwaarde voor financiële professionals
  • Over SALARISADMINISTRATIE

    Hét no nonsense blad voor de salarisadministrateur

Nieuws laatste update: 24-04-2014

De toezichtparadox

De toezichtparadox


14-04-2014 - Onlangs sprak ik een collega die iets zei wat mij zeer trof: we leven in een tijd van inquisitie. Hij maakte die opmerking naar aanleiding van de affaire Nijkamp. Nijkamp, hoogleraar ruimtelijke economie aan de VU, zou zich schuldig hebben gemaakt aan zogenaamd zelfplagiaat. Eigenlijk weten we nog niet zo goed wat dat precies is, zelfplagiaat, maar we bestempelen het voor alle zekerheid maar snel als ‘fout’. Nu wil ik bepaald niet zeggen dat er in deze zaak niets aan de hand is. Ik verkondig al een aantal jaren de opvatting dat ons systeem van ‘performance management’ op universiteiten ziek is. De sterke nadruk op aantallen wetenschappelijke publicaties leidt tot ongewenst gedrag, dat in wisselende samenstelling de vorm aanneemt van narcisme, opportunisme en angsthazerij.

lees artikel

Column Marijke van Oosterzee

Don Juan en de gouden val

Don Juan en de gouden val
18-04-2014 - De openingsmuziek zwelt aan en wij lopen met zijn allen - twaalf donkere gestaltes op een rij - heen en weer over het podium. We zijn één blok, de muziek overstemt nauwelijks het hameren van onze hakken op het beton. Ik voel de kracht van deze scene in mijn ruggengraat.

lees column

gratis e-mailnieuwsbrief

Ontvang elke week gratis het laatste nieuws voor financiële professionals.
Aanmelden

Social Media

NIEUW: Leiderschap in planning & control


NIEUW: Leiderschap in planning & control Een one paper strategy zoals de A3 methodiek doet minder een appel op de schrijfkracht in de organisatie, maar meer op de denkkracht en de dialoog, concludeert Henk Doeleman in zijn proefschrift. Het vaak veel bekritiseerde planning & controlproces is te veranderen in een aantrekkelijke en interactieve manier van werken waarin de gezamenlijke dialoog over de toekomst en het monitoren daarvan centraal staat. Met minder papier is meer richting, consistentie, samenhang en feedback mogelijk.

Auteur: Henk Doeleman

meer informatie

Van cijfers naar waarden


Van cijfers naar waarden Genomineerd voor managementboek van het jaar

Veel populaire managementopvattingen geven een eenvoudig advies: minder regels en meer vrijheid. Die suggestie is niet alleen irreëel, maar ook onwenselijk vindt Tillema. Het spel is veel delicater en herbergt een zoektocht naar nieuwe toepassingen van controls waarin economie en sociologie samenvallen.

Auteur: Kees Tillema

meer informatie