• Tijdschrift controlling

  Maximale meerwaarde voor financiële professionals
 • Finance & Control

  Strategische informatie voor financieel management

De toezichtparadox

De toezichtparadox


14-04-2014 - Onlangs sprak ik een collega die iets zei wat mij zeer trof: we leven in een tijd van inquisitie. Hij maakte die opmerking naar aanleiding van de affaire Nijkamp. Nijkamp, hoogleraar ruimtelijke economie aan de VU, zou zich schuldig hebben gemaakt aan zogenaamd zelfplagiaat. Eigenlijk weten we nog niet zo goed wat dat precies is, zelfplagiaat, maar we bestempelen het voor alle zekerheid maar snel als ‘fout’. Nu wil ik bepaald niet zeggen dat er in deze zaak niets aan de hand is. Ik verkondig al een aantal jaren de opvatting dat ons systeem van ‘performance management’ op universiteiten ziek is. De sterke nadruk op aantallen wetenschappelijke publicaties leidt tot ongewenst gedrag, dat in wisselende samenstelling de vorm aanneemt van narcisme, opportunisme en angsthazerij.

lees artikel

Peiling

Flexibilisering
In de finance monitor kregen de respondenten de volgende stelling voorgelegd: Outsourcing is een trend die binnen 3 tot 5 jaar weer wordt teruggedraaid. Wij zijn benieuwd wat u hierop antwoordt:
Stem

gratis e-mailnieuwsbrief

Ontvang elke week gratis het laatste nieuws voor financiële professionals.
Aanmelden

Social Media

 • NIEUW: Faillissement en schuldsanering

  NIEUW: Faillissement en schuldsanering

  Het faillissement is in zakelijk opzicht een gevoelig onderwerp en schuldsanering een teken van slecht persoonlijk financieel beheer. Toch brengen faillissementsaspecten ook veel administratieve zorgen met zich mee en verdienen alertheid van controllers en administrateurs. Na elk faillissement en elke schuldsanering zijn er handelingen te verrichten en moet er worden gelet op rechten en plichten van schuldeisers en overige betrokkenen. Dat vereist inzicht in de wet, zowel over de strikte termijnen waar binnen er actie kan plaatsvinden als ook over de inhoudelijke wet.

  Auteur: Robert Jan Blom 

 • NIEUW: Leiderschap in planning & control

  NIEUW: Leiderschap in planning & control

  Een one paper strategy zoals de A3 methodiek doet minder een appel op de schrijfkracht in de organisatie, maar meer op de denkkracht en de dialoog, concludeert Henk Doeleman in zijn proefschrift. Het vaak veel bekritiseerde planning & controlproces is te veranderen in een aantrekkelijke en interactieve manier van werken waarin de gezamenlijke dialoog over de toekomst en het monitoren daarvan centraal staat. Met minder papier is meer richting, consistentie, samenhang en feedback mogelijk.

  Auteur: Henk Doeleman

 • Van cijfers naar waarden

  Van cijfers naar waarden

  Genomineerd voor managementboek van het jaar

  Veel populaire managementopvattingen geven een eenvoudig advies: minder regels en meer vrijheid. Die suggestie is niet alleen irreëel, maar ook onwenselijk vindt Tillema. Het spel is veel delicater en herbergt een zoektocht naar nieuwe toepassingen van controls waarin economie en sociologie samenvallen.

  Auteur: Kees Tillema

 • Managementboek van het jaar 2013:

  Managementboek van het jaar 2013:

  Leren samenwerken tussen organisaties
  Goed kunnen samenwerken is voor de toekomst van iedere organisatie van groot belang. Het aangaan van samenwerkingsrelaties tussen organisaties, zoals een alliantie, netwerk, keten of een strategisch partnership blijkt in de praktijk niet eenvoudig te zijn. Leren samenwerken bevat inzichten en handvatten om samenwerking gestalte te geven in de praktijk.

  Auteurs: Edwin Kaats en Wilfrid Opheij

 • NIEUW: Waardecreatie vanuit strategie

  NIEUW: Waardecreatie vanuit strategie

  Controllers beschikken met het op IFRS 8 Operating Segments gebaseerde concept Brainpower for advanced strategic value creation (BASVC) over een model dat uiterst geschikt is om hun controllingfunctie vakkundig handen en voeten te geven. Human capital in de rol van waardestuwer.

  Auteur: Ed Tonneyck RA