Home | Nieuws | Grote ondernemingen leven gedragsregels het best na
  • Tijdschrift controlling

    Maximale meerwaarde voor financiële professionals
  • Over SALARISADMINISTRATIE

    Hét no nonsense blad voor de salarisadministrateur

Grote ondernemingen leven gedragsregels het best na
10-12-2011 - De grote beursgenoteerde bedrijven op de Amsterdamse beurs leven regels voor goed ondernemersbestuur het beste na. In sommige gevallen benaderen de AEX-fondsen, de100 procent. Dat is één van de conclusies uit het vandaag gepubliceerde rapport over naleving van de code voor goed ondernemingsbestuur van de commissie-Streppel. De regels zijn opgesteld voor beursgenoteerde bedrijven.AMX-fondsen, middelgrote beursgenoteerde fondsen, doen het minder goed dan de AEX-fondsen. Kleinere lokale fondsen doen het weer iets minder goed dan de AMX-fondsen.

In 2010 leefde ongeveer de helft van de bedrijven regels beter na dan in 2009. Bij ruim een kwart bleef dat ongeveer gelijk, terwijl iets minder dan een kwart de regels minder goed naleefde.

Van 98 beursgenoteerde bedrijven publiceerden 92 een rapport waarin het beloningsbeleid voor bestuurders werd beschreven. Hoe het beloningsbeleid moet bijdragen aan de doelen van de onderneming op de lange termijn, werd door 36 van de 98 bedrijven gemeld. Dat waren er minder dan in 2009.

Een tiende van alle commissarissen waren vorig jaar vrouw. Het aantal raden van commissarissen met vrouwen nam af ten opzichte van 2009.

Zelfregulering werkt
Ondernemingsorganisatie  VNO-NCW noemt de bevindingen in het rapport positief en ziet er een teken in dat zelfregulering zichzelf bewijst als het daarvoor de tijd krijgt. VNO-NCW deelt wel de zorgen van de commissie over de toenemende neiging om maatschappelijke gevoelige onderwerpen uit de code te halen en in de wet te verankeren. De naleving van een aantal nieuwe bepalingen in de code wordt daarmee door de wetgever niet afgewacht.

De ondernemingsorganisatie is het met de commissie eens dat dergelijke vormen van 'cherry picking' moeten worden vermeden. Het kan een nadelige invloed hebben op het draagvlak en de naleving van de Corporate Governance Code. En kan weer leiden tot verstoring van het corporate governance stelsel.


terug nieuwsarchief doorsturen printbare versie

Nieuwsarchief

gratis e-mailnieuwsbrief

Ontvang elke week gratis het laatste nieuws voor financiële professionals.
Aanmelden

Social Media

NIEUW: Leiderschap in planning & control


NIEUW: Leiderschap in planning & control Een one paper strategy zoals de A3 methodiek doet minder een appel op de schrijfkracht in de organisatie, maar meer op de denkkracht en de dialoog, concludeert Henk Doeleman in zijn proefschrift. Het vaak veel bekritiseerde planning & controlproces is te veranderen in een aantrekkelijke en interactieve manier van werken waarin de gezamenlijke dialoog over de toekomst en het monitoren daarvan centraal staat. Met minder papier is meer richting, consistentie, samenhang en feedback mogelijk.

Auteur: Henk Doeleman

meer informatie

Van cijfers naar waarden


Van cijfers naar waarden Genomineerd voor managementboek van het jaar

Veel populaire managementopvattingen geven een eenvoudig advies: minder regels en meer vrijheid. Die suggestie is niet alleen irreëel, maar ook onwenselijk vindt Tillema. Het spel is veel delicater en herbergt een zoektocht naar nieuwe toepassingen van controls waarin economie en sociologie samenvallen.

Auteur: Kees Tillema

meer informatie