Home | Nieuws | Grote ondernemingen leven gedragsregels het best na
  • Tijdschrift controlling

    Maximale meerwaarde voor financiële professionals
  • Over SALARISADMINISTRATIE

    Hét no nonsense blad voor de salarisadministrateur

Grote ondernemingen leven gedragsregels het best na
10-12-2011 - De grote beursgenoteerde bedrijven op de Amsterdamse beurs leven regels voor goed ondernemersbestuur het beste na. In sommige gevallen benaderen de AEX-fondsen, de100 procent. Dat is één van de conclusies uit het vandaag gepubliceerde rapport over naleving van de code voor goed ondernemingsbestuur van de commissie-Streppel. De regels zijn opgesteld voor beursgenoteerde bedrijven.AMX-fondsen, middelgrote beursgenoteerde fondsen, doen het minder goed dan de AEX-fondsen. Kleinere lokale fondsen doen het weer iets minder goed dan de AMX-fondsen.

In 2010 leefde ongeveer de helft van de bedrijven regels beter na dan in 2009. Bij ruim een kwart bleef dat ongeveer gelijk, terwijl iets minder dan een kwart de regels minder goed naleefde.

Van 98 beursgenoteerde bedrijven publiceerden 92 een rapport waarin het beloningsbeleid voor bestuurders werd beschreven. Hoe het beloningsbeleid moet bijdragen aan de doelen van de onderneming op de lange termijn, werd door 36 van de 98 bedrijven gemeld. Dat waren er minder dan in 2009.

Een tiende van alle commissarissen waren vorig jaar vrouw. Het aantal raden van commissarissen met vrouwen nam af ten opzichte van 2009.

Zelfregulering werkt
Ondernemingsorganisatie  VNO-NCW noemt de bevindingen in het rapport positief en ziet er een teken in dat zelfregulering zichzelf bewijst als het daarvoor de tijd krijgt. VNO-NCW deelt wel de zorgen van de commissie over de toenemende neiging om maatschappelijke gevoelige onderwerpen uit de code te halen en in de wet te verankeren. De naleving van een aantal nieuwe bepalingen in de code wordt daarmee door de wetgever niet afgewacht.

De ondernemingsorganisatie is het met de commissie eens dat dergelijke vormen van 'cherry picking' moeten worden vermeden. Het kan een nadelige invloed hebben op het draagvlak en de naleving van de Corporate Governance Code. En kan weer leiden tot verstoring van het corporate governance stelsel.


terug nieuwsarchief doorsturen printbare versie

Nieuwsarchief

gratis e-mailnieuwsbrief

Ontvang elke week gratis het laatste nieuws voor financiële professionals.
Aanmelden

Social Media

opleidingen & congressen

9e Excel Experience Day/5e Excel Expert Class


9e Excel Experience Day/5e Excel Expert Class Op 11 december draait de wereld weer één dag lang om Excel. Verdiep uw kennis en scherp uw vaardigheden aan tijdens de 9e Excel Experience Day. Met vele Excel-topexperts. Wilt u uw kennis en vaardigheden op specifieke terreinen nog meer uitdiepen? Kom dan ook naar de 5e Excel Expert Class op 12 december. Bij deelname aan beide dagen profiteert u van een extra korting!

schrijf nu inmeer opleidingen & congressen

NIEUW: Het budgetteringsprocesmodel


NIEUW: Het budgetteringsprocesmodel In dit boek wordt onderzocht of het bijzondere karakter van een projectorganisatie een aangepaste manier van budgetteren vereist. Daarnaast is een budgetteringsprocesmodel ontwikkeld dat optimaal voor projectorganisaties is. Projectorganisaties zijn meestal georganiseerd als matrixorganisaties die zijn opgebouwd uit projectteams en functionele afdelingen. Hoe moet het budgetteringsproces eruit zien om goed aan te sluiten op dergelijke organisaties?

Auteurs: André de Waal en Matthijs van Wijk

meer informatie

Handboek investeren en financieren


Handboek investeren en financieren Investeren lijkt gemakkelijk maar is dat niet. Investeren is een vak apart, hetzelfde geldt voor financieren. Praktijkervaring en theoretische kennis zijn een vereiste. Private equity en kredietverlening zijn beide in de loop der jaren steeds professioneler geworden en redeneren inmiddels volledig vanuit cashflows. Dit boek behandelt van A tot Z de stappen die professionele investeerders en financiers in de dagelijkse praktijk zetten voordat zij een risicopositie nemen in een onderneming. Het boek biedt een theoretische onderbouwing daar waar nodig.
Auteur: Taco Rietveld

meer informatie