Home | Nieuws | Aantal fusiemeldingen bij SER opnieuw gestegen in 2011
  • Tijdschrift controlling

    Maximale meerwaarde voor financiële professionals
  • Over SALARISADMINISTRATIE

    Hét no nonsense blad voor de salarisadministrateur

Aantal fusiemeldingen bij SER opnieuw gestegen in 2011
10-01-2012 - Het aantal bij de SER aangemelde fusies en overnames is in 2011 met 21 procent gestegen naar 423. Bedroeg het aantal fusiezaken in 2009 nog 335, in 2010 steeg het aantal licht naar 348Het vierde kwartaal van 2011 leverde evenals het jaar ervoor het grootste aantal fusiemeldingen op (122). Daarmee is het totaal aantal fusiemeldingen echter nog lang niet terug op het niveau van voor de crisis (2007 met 694 meldingen).

De stijging van het aantal fusies houdt mogelijk verband met een na-ijleffect van het eerdere economisch herstel. Het aantal fusiemeldingen volgt met enige vertraging op de economische ontwikkeling. Dit komt waarschijnlijk doordat het enige tijd duurt voordat fusie- of overnamebesprekingen leiden tot een resultaat dat gemeld wordt. Volgens de SER-Fusiegedragsregels moeten ondernemingen in de marktsector fusie- of overnameplannen tijdig melden aan de SER en de betrokken vakbonden. Dit moet op een zodanig moment gebeuren dat de vakbonden nog invloed kunnen uitoefenen.

De meeste fusies in 2011 vonden plaats in de industrie (37 procent). Het zwaartepunt lag in de sectoren metaal & automotive en voeding. Daarna komen de dienstensector (30 procent, vooral in ICT en facilitair), de non-profitsector (10 procent), de (groot)handel (10 procent) en de overige sectoren met 13 procent.

Het overgrote deel van de fusiemeldingen (96 procent) werd spontaan door de fusiepartijen aangemeld. De overige meldingen werden gedaan nadat het SER-secretariaat hierom had gevraagd naar aanleiding van berichten in de pers of op websites van ondernemingen over een ophanden zijnde fusie of overname. Geschillen over de naleving van de SER Fusiegedragsregels worden beslecht door de SER-Geschillencommissie Fusiegedragsregels. In 2011 werd tweemaal een geschil aanhangig gemaakt.

Lees ook:

Overnames en fusies goed voor waarde van bedrijven

Meer fusies en overnames voor minder geld

Fusies en overnames, het overnameproces in kaart gebracht


terug nieuwsarchief doorsturen printbare versie

Nieuwsarchief

gratis e-mailnieuwsbrief

Ontvang elke week gratis het laatste nieuws voor financiële professionals.
Aanmelden

Social Media

opleidingen & congressen

9e Excel Experience Day/5e Excel Expert Class


9e Excel Experience Day/5e Excel Expert Class Op 11 december draait de wereld weer één dag lang om Excel. Verdiep uw kennis en scherp uw vaardigheden aan tijdens de 9e Excel Experience Day. Met vele Excel-topexperts. Wilt u uw kennis en vaardigheden op specifieke terreinen nog meer uitdiepen? Kom dan ook naar de 5e Excel Expert Class op 12 december. Bij deelname aan beide dagen profiteert u van een extra korting!

schrijf nu inmeer opleidingen & congressen

NIEUW: Het budgetteringsprocesmodel


NIEUW: Het budgetteringsprocesmodel In dit boek wordt onderzocht of het bijzondere karakter van een projectorganisatie een aangepaste manier van budgetteren vereist. Daarnaast is een budgetteringsprocesmodel ontwikkeld dat optimaal voor projectorganisaties is. Projectorganisaties zijn meestal georganiseerd als matrixorganisaties die zijn opgebouwd uit projectteams en functionele afdelingen. Hoe moet het budgetteringsproces eruit zien om goed aan te sluiten op dergelijke organisaties?

Auteurs: André de Waal en Matthijs van Wijk

meer informatie

Handboek investeren en financieren


Handboek investeren en financieren Investeren lijkt gemakkelijk maar is dat niet. Investeren is een vak apart, hetzelfde geldt voor financieren. Praktijkervaring en theoretische kennis zijn een vereiste. Private equity en kredietverlening zijn beide in de loop der jaren steeds professioneler geworden en redeneren inmiddels volledig vanuit cashflows. Dit boek behandelt van A tot Z de stappen die professionele investeerders en financiers in de dagelijkse praktijk zetten voordat zij een risicopositie nemen in een onderneming. Het boek biedt een theoretische onderbouwing daar waar nodig.
Auteur: Taco Rietveld

meer informatie