Home | Nieuws | Aantal fusiemeldingen bij SER opnieuw gestegen in 2011
  • Tijdschrift controlling

    Maximale meerwaarde voor financiële professionals
  • Over SALARISADMINISTRATIE

    Hét no nonsense blad voor de salarisadministrateur

Aantal fusiemeldingen bij SER opnieuw gestegen in 2011
10-01-2012 - Het aantal bij de SER aangemelde fusies en overnames is in 2011 met 21 procent gestegen naar 423. Bedroeg het aantal fusiezaken in 2009 nog 335, in 2010 steeg het aantal licht naar 348Het vierde kwartaal van 2011 leverde evenals het jaar ervoor het grootste aantal fusiemeldingen op (122). Daarmee is het totaal aantal fusiemeldingen echter nog lang niet terug op het niveau van voor de crisis (2007 met 694 meldingen).

De stijging van het aantal fusies houdt mogelijk verband met een na-ijleffect van het eerdere economisch herstel. Het aantal fusiemeldingen volgt met enige vertraging op de economische ontwikkeling. Dit komt waarschijnlijk doordat het enige tijd duurt voordat fusie- of overnamebesprekingen leiden tot een resultaat dat gemeld wordt. Volgens de SER-Fusiegedragsregels moeten ondernemingen in de marktsector fusie- of overnameplannen tijdig melden aan de SER en de betrokken vakbonden. Dit moet op een zodanig moment gebeuren dat de vakbonden nog invloed kunnen uitoefenen.

De meeste fusies in 2011 vonden plaats in de industrie (37 procent). Het zwaartepunt lag in de sectoren metaal & automotive en voeding. Daarna komen de dienstensector (30 procent, vooral in ICT en facilitair), de non-profitsector (10 procent), de (groot)handel (10 procent) en de overige sectoren met 13 procent.

Het overgrote deel van de fusiemeldingen (96 procent) werd spontaan door de fusiepartijen aangemeld. De overige meldingen werden gedaan nadat het SER-secretariaat hierom had gevraagd naar aanleiding van berichten in de pers of op websites van ondernemingen over een ophanden zijnde fusie of overname. Geschillen over de naleving van de SER Fusiegedragsregels worden beslecht door de SER-Geschillencommissie Fusiegedragsregels. In 2011 werd tweemaal een geschil aanhangig gemaakt.

Lees ook:

Overnames en fusies goed voor waarde van bedrijven

Meer fusies en overnames voor minder geld

Fusies en overnames, het overnameproces in kaart gebracht


terug nieuwsarchief doorsturen printbare versie

Nieuwsarchief

gratis e-mailnieuwsbrief

Ontvang elke week gratis het laatste nieuws voor financiële professionals.
Aanmelden

Social Media

NIEUW: Leiderschap in planning & control


NIEUW: Leiderschap in planning & control Een one paper strategy zoals de A3 methodiek doet minder een appel op de schrijfkracht in de organisatie, maar meer op de denkkracht en de dialoog, concludeert Henk Doeleman in zijn proefschrift. Het vaak veel bekritiseerde planning & controlproces is te veranderen in een aantrekkelijke en interactieve manier van werken waarin de gezamenlijke dialoog over de toekomst en het monitoren daarvan centraal staat. Met minder papier is meer richting, consistentie, samenhang en feedback mogelijk.

Auteur: Henk Doeleman

meer informatie

Van cijfers naar waarden


Van cijfers naar waarden Genomineerd voor managementboek van het jaar

Veel populaire managementopvattingen geven een eenvoudig advies: minder regels en meer vrijheid. Die suggestie is niet alleen irreëel, maar ook onwenselijk vindt Tillema. Het spel is veel delicater en herbergt een zoektocht naar nieuwe toepassingen van controls waarin economie en sociologie samenvallen.

Auteur: Kees Tillema

meer informatie