Home | Nieuws | Informatiebehoefte SBR blijft
  • Tijdschrift controlling

    Maximale meerwaarde voor financiële professionals
  • Over SALARISADMINISTRATIE

    Hét no nonsense blad voor de salarisadministrateur

Informatiebehoefte SBR blijft
15-03-2012 - De totale bekendheid van SBR (Standard Business Reporting) is groot, maar er blijft een belangrijke lacune in de kennis over de verplichting tot aanlevering in SBR. Dat blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst en het SBR programma.SBR is met ingang van 1 januari 2013 de enige manier om de aangiften VpB en IB system-to-system aan te leveren aan de Belastingdienst. In de jaren daarna wordt SBR het exclusieve elektronische kanaal voor andere stromen aan de Belastingdienst, het CBS en de Kamer van Koophandel. Daarnaast kunnen ook kredietrapportages via SBR aan banken met SBR aangeleverd worden.

Bekendheid groot
Uit een onderzoek in januari van dit jaar van de Belastingdienst en het SBR programma blijkt dat de totale bekendheid van SBR groot is en nauwelijks veranderd ten opzichte van oktober 2011: driekwart van de respondenten kent SBR. Het aantal intermediairs dat aangeeft precies te weten wat SBR is, steeg sinds oktober 2011. Vooral accountants en intermediairs die voor grotere organisaties werken, weten vaker precies wat SBR inhoudt. Dit aantal verdubbelde ten opzichte van de meting in 2011. Ook leden van branche- en koepelorganisaties weten vaker dan niet-leden precies wat SBR inhoudt.

Behoefte aan informatie
Ook weten meer respondenten inmiddels dat versturing conform SBR via Digipoort gaat en dat gebruik moet worden gemaakt van een PKIoverheidcertificaat. Toch blijft er een belangrijke lacune in de kennis over de verplichting tot aanlevering in SBR. Veel intermediairs weten nog niet dat SBR vanaf belastingjaar 2012 het exclusieve aangiftekanaal is voor het aanleveren van de IB en de VpB aangiften via fiscale software. Er is concreet behoefte aan informatie over softwarepakketten, de rol van certificaten, het gebruik van Digipoort en aan praktijkvoorbeelden van intermediairs die met SBR werken.

Voorbereiding
Ten opzichte van oktober 2011 geven meer organisaties aan bezig te zijn met de voorbereiding op SBR. Een kwart is al een onderzoek gestart naar SBR of is bezig met implementatie, 57 procent start een onderzoek naar de mogelijkheden en impact van SBR in de tweede helft van 2012. Het PKIoverheidcertificaat zal door de meeste intermediairs in 2012 worden aangevraagd. Een klein aantal wil dat pas in 2013 doen, bijna een kwart weet nog niet wanneer ze het gaan aanvragen.


terug nieuwsarchief doorsturen printbare versie

Nieuwsarchief

gratis e-mailnieuwsbrief

Ontvang elke week gratis het laatste nieuws voor financiële professionals.
Aanmelden

Social Media

opleidingen & congressen

9e Excel Experience Day/5e Excel Expert Class


9e Excel Experience Day/5e Excel Expert Class Op 11 december draait de wereld weer één dag lang om Excel. Verdiep uw kennis en scherp uw vaardigheden aan tijdens de 9e Excel Experience Day. Met vele Excel-topexperts. Wilt u uw kennis en vaardigheden op specifieke terreinen nog meer uitdiepen? Kom dan ook naar de 5e Excel Expert Class op 12 december. Bij deelname aan beide dagen profiteert u van een extra korting!

schrijf nu inmeer opleidingen & congressen

NIEUW: Het budgetteringsprocesmodel


NIEUW: Het budgetteringsprocesmodel In dit boek wordt onderzocht of het bijzondere karakter van een projectorganisatie een aangepaste manier van budgetteren vereist. Daarnaast is een budgetteringsprocesmodel ontwikkeld dat optimaal voor projectorganisaties is. Projectorganisaties zijn meestal georganiseerd als matrixorganisaties die zijn opgebouwd uit projectteams en functionele afdelingen. Hoe moet het budgetteringsproces eruit zien om goed aan te sluiten op dergelijke organisaties?

Auteurs: André de Waal en Matthijs van Wijk

meer informatie

Handboek investeren en financieren


Handboek investeren en financieren Investeren lijkt gemakkelijk maar is dat niet. Investeren is een vak apart, hetzelfde geldt voor financieren. Praktijkervaring en theoretische kennis zijn een vereiste. Private equity en kredietverlening zijn beide in de loop der jaren steeds professioneler geworden en redeneren inmiddels volledig vanuit cashflows. Dit boek behandelt van A tot Z de stappen die professionele investeerders en financiers in de dagelijkse praktijk zetten voordat zij een risicopositie nemen in een onderneming. Het boek biedt een theoretische onderbouwing daar waar nodig.
Auteur: Taco Rietveld

meer informatie