Home | Nieuws | Informatiebehoefte SBR blijft
  • Tijdschrift controlling

    Maximale meerwaarde voor financiële professionals
  • Over SALARISADMINISTRATIE

    Hét no nonsense blad voor de salarisadministrateur

Informatiebehoefte SBR blijft
15-03-2012 - De totale bekendheid van SBR (Standard Business Reporting) is groot, maar er blijft een belangrijke lacune in de kennis over de verplichting tot aanlevering in SBR. Dat blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst en het SBR programma.SBR is met ingang van 1 januari 2013 de enige manier om de aangiften VpB en IB system-to-system aan te leveren aan de Belastingdienst. In de jaren daarna wordt SBR het exclusieve elektronische kanaal voor andere stromen aan de Belastingdienst, het CBS en de Kamer van Koophandel. Daarnaast kunnen ook kredietrapportages via SBR aan banken met SBR aangeleverd worden.

Bekendheid groot
Uit een onderzoek in januari van dit jaar van de Belastingdienst en het SBR programma blijkt dat de totale bekendheid van SBR groot is en nauwelijks veranderd ten opzichte van oktober 2011: driekwart van de respondenten kent SBR. Het aantal intermediairs dat aangeeft precies te weten wat SBR is, steeg sinds oktober 2011. Vooral accountants en intermediairs die voor grotere organisaties werken, weten vaker precies wat SBR inhoudt. Dit aantal verdubbelde ten opzichte van de meting in 2011. Ook leden van branche- en koepelorganisaties weten vaker dan niet-leden precies wat SBR inhoudt.

Behoefte aan informatie
Ook weten meer respondenten inmiddels dat versturing conform SBR via Digipoort gaat en dat gebruik moet worden gemaakt van een PKIoverheidcertificaat. Toch blijft er een belangrijke lacune in de kennis over de verplichting tot aanlevering in SBR. Veel intermediairs weten nog niet dat SBR vanaf belastingjaar 2012 het exclusieve aangiftekanaal is voor het aanleveren van de IB en de VpB aangiften via fiscale software. Er is concreet behoefte aan informatie over softwarepakketten, de rol van certificaten, het gebruik van Digipoort en aan praktijkvoorbeelden van intermediairs die met SBR werken.

Voorbereiding
Ten opzichte van oktober 2011 geven meer organisaties aan bezig te zijn met de voorbereiding op SBR. Een kwart is al een onderzoek gestart naar SBR of is bezig met implementatie, 57 procent start een onderzoek naar de mogelijkheden en impact van SBR in de tweede helft van 2012. Het PKIoverheidcertificaat zal door de meeste intermediairs in 2012 worden aangevraagd. Een klein aantal wil dat pas in 2013 doen, bijna een kwart weet nog niet wanneer ze het gaan aanvragen.


terug nieuwsarchief doorsturen printbare versie

Nieuwsarchief

gratis e-mailnieuwsbrief

Ontvang elke week gratis het laatste nieuws voor financiële professionals.
Aanmelden

Social Media

NIEUW: Leiderschap in planning & control


NIEUW: Leiderschap in planning & control Een one paper strategy zoals de A3 methodiek doet minder een appel op de schrijfkracht in de organisatie, maar meer op de denkkracht en de dialoog, concludeert Henk Doeleman in zijn proefschrift. Het vaak veel bekritiseerde planning & controlproces is te veranderen in een aantrekkelijke en interactieve manier van werken waarin de gezamenlijke dialoog over de toekomst en het monitoren daarvan centraal staat. Met minder papier is meer richting, consistentie, samenhang en feedback mogelijk.

Auteur: Henk Doeleman

meer informatie

Van cijfers naar waarden


Van cijfers naar waarden Genomineerd voor managementboek van het jaar

Veel populaire managementopvattingen geven een eenvoudig advies: minder regels en meer vrijheid. Die suggestie is niet alleen irreëel, maar ook onwenselijk vindt Tillema. Het spel is veel delicater en herbergt een zoektocht naar nieuwe toepassingen van controls waarin economie en sociologie samenvallen.

Auteur: Kees Tillema

meer informatie