Home | Nieuws | Europese cfo's positiever over economische groei
  • Tijdschrift controlling

    Maximale meerwaarde voor financiële professionals
  • Over SALARISADMINISTRATIE

    Hét no nonsense blad voor de salarisadministrateur

Europese cfo's positiever over economische groei
11-09-2013 - Het optimisme van Europese cfo's is weer verder gestegen. In vergelijking met voorgaand kwartaal is ruim de helft van de financieel bestuurders positiever over de economische vooruitzichten. Er wordt weer geïnvesteerd: cfo's verwachten het komende jaar meer uit te geven aan kapitaal, technologie en R&D. Dit blijkt uit de Global CFO Survey, de langstlopende studie wereldwijd naar economisch sentiment onder financiële topmanagers, uitgevoerd door Duke University en TiasNimbas Business School, ondersteund door universiteiten in Japan, Zuid-Afrika en Brazilië.Voor het eerst in jaren is meer dan de helft van de Europese cfo's optimistisch over de economie. Daarmee zijn er meer Europese bestuurders positief dan Amerikaanse. Ongeveer een derde van de Amerikaanse cfo's ziet de economie met vertrouwen tegemoet. Amerikanen waarderen de eigen economie wel beter dan Europese financieel bestuurders, respectievelijk op 58,2 en 55,7 (op een schaal van 100). Praktisch alle bestuurders maken zich wel nog zorgen over de zwakke consumentenvraag, de prijsdruk en de wereldwijde economische instabiliteit.
Uitgaven technologie en R&D stijgen
Van de Europese financieel bestuurders is 47 procent gunstiger gestemd over de vooruitzichten van het eigen bedrijf. Het gemiddelde optimismeniveau staat op 64,2 (gemeten op een schaal van 100). Het vertrouwen zorgt ervoor dat bedrijven weer meer gaan investeren en dat uitgaven voor technologie en R&D stijgen (respectievelijk met gemiddeld 3,1 procent, 5,1 procent en 4,5 procent).

Werkgelegenheid in Europa onder druk
Voor de Europese werkgelegenheid zijn de cijfers minder rooskleurig. Bedrijven zijn duidelijk nog zoekend naar een nieuw werkgeversmodel. Meer dan 60 procent van de Europese cfo's geeft dan ook aan dat over de laatste paar jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden in de uitvoering van het werk. Een derde onder hen zegt bijvoorbeeld dat, in tegenstelling tot hun vaste werknemers, het werk voor tijdelijke contractanten is toegenomen. Nog eens 18 procent van de ondervraagden geeft aan dat externe adviseurs en consultants het werk van vaste medewerkers hebben overgenomen. Bestuurders geven als belangrijkste redenen voor deze verschuivingen de economische onzekerheid, de zwakke consumentenvraag en het feit dat het uurtarief van vaste medewerkers relatief hoger is dan die van tijdelijke of externe werknemers.

Toename in productiviteit
De verwachte toename in productiviteit van gemiddeld 2,7 procent vertaalt zich echter niet naar een verbetering op de arbeidsmarkt. Ook voor het komende jaar verwachten de Europese cfo's namelijk minder vaste en tijdelijke arbeidscontracten te zullen tekenen (daling van respectievelijk 1,8 en 2,4 procent). Die arbeidskrachten lijken deels te worden vervangen door outsourcing.

Nieuwe werkelijkheid
‘Het ziet er naar uit dat de dalende vraag naar arbeidskrachten niet van tijdelijke aard is, maar wellicht de nieuwe werkelijkheid. Bedrijven gaan terug naar hun core business, datgene waar zij sterk in zijn, en besteden hun randactiviteiten uit. Met de crisis in het achterhoofd denken bedrijven tevens na over een nieuw werkgeversmodel en werken toe naar een grotere flexibele schil in de organisatie', aldus Kees Koedijk, decaan en directeur van TiasNimbas Business School en oprichter van CFO Survey Europe.


terug nieuwsarchief doorsturen printbare versie

Nieuwsarchief

gratis e-mailnieuwsbrief

Ontvang elke week gratis het laatste nieuws voor financiële professionals.
Aanmelden

Social Media

NIEUW: Leiderschap in planning & control


NIEUW: Leiderschap in planning & control Een one paper strategy zoals de A3 methodiek doet minder een appel op de schrijfkracht in de organisatie, maar meer op de denkkracht en de dialoog, concludeert Henk Doeleman in zijn proefschrift. Het vaak veel bekritiseerde planning & controlproces is te veranderen in een aantrekkelijke en interactieve manier van werken waarin de gezamenlijke dialoog over de toekomst en het monitoren daarvan centraal staat. Met minder papier is meer richting, consistentie, samenhang en feedback mogelijk.

Auteur: Henk Doeleman

meer informatie

Van cijfers naar waarden


Van cijfers naar waarden Genomineerd voor managementboek van het jaar

Veel populaire managementopvattingen geven een eenvoudig advies: minder regels en meer vrijheid. Die suggestie is niet alleen irreëel, maar ook onwenselijk vindt Tillema. Het spel is veel delicater en herbergt een zoektocht naar nieuwe toepassingen van controls waarin economie en sociologie samenvallen.

Auteur: Kees Tillema

meer informatie