Home | Pagina | Innovatie dit jaar grootste uitdaging voor mkb-productiebedrijven
  • Tijdschrift controlling

    Maximale meerwaarde voor financiële professionals
  • Over SALARISADMINISTRATIE

    Hét no nonsense blad voor de salarisadministrateur

Innovatie dit jaar grootste uitdaging voor mkb-productiebedrijven
01-09-2014 -

Meer dan de helft van de mkb’ers in de productie worstelt met innovatie. 51 procent heeft moeite met de ontwikkeling van nieuwe producten. En dit terwijl innovatie nodig is om als onderneming succesvol te blijven en concurrentievoordeel te halen. Zo blijkt uit het de MKB Cloud Barometer 2014 van Exact en KPN.

Het aantal ondernemers dat innovatie ziet als grote uitdaging is verder gegroeid van 48 procent vorig jaar naar 51 procent dit jaar. Mogelijk speelt de beperkte tijd die ondernemers kunnen besteden aan de core business daarbij een rol. Uit het onderzoek blijkt dat voor 32 procent (24 procent vorig jaar) het een uitdaging is om genoeg tijd over te houden voor de kernactiviteiten van het bedrijf, terwijl daar de boterham mee wordt verdiend. Toch zijn de verwachtingen voor dit jaar positief en verwacht een op de twee ondernemers dit jaar een groei door te maken.

Kosten
Een tweede uitdaging van mkb-productiebedrijven dit jaar zijn de kosten. Ondernemers hebben meer moeite om facturen tijdig betaald te krijgen (36 procent) en voorraadbeheer efficiënter te maken (36 procent). Vorig jaar was dat voor beide gevallen nog 27 procent. Meer dan eenderde (34 procent) geeft aan orders soms niet tijdig uit te kunnen leveren doordat er minder materialen in huis blijken te zijn dan gedacht. Dit heeft consequenties voor de business, want volgens 31 procent verliest het bedrijf een klant als een project te laat wordt geleverd.

Ruimte voor verbetering
Volgens Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact, toont het onderzoek aan dat er veel ruimte voor verbetering is in de productiesector. Hoewel de marktomstandigheden zijn verbeterd, dienen bedrijven toch eerst kritisch naar de eigen organisatie te kijken. ‘Efficiënte bedrijfsprocessen hebben een positieve invloed op de prestaties van een bedrijf. Het is dus zaak om eerst de huidige bedrijfsvoering onder de loep te nemen en te beoordelen welke processen kunnen worden verbeterd.’

Download de MKB Cloud Barometer samenvatting voor Productie


terug

gratis e-mailnieuwsbrief

Ontvang elke week gratis het laatste nieuws voor financiële professionals.
Aanmelden

Social Media

Hoe maakt u tijd vrij?


Hoe maakt u tijd vrij? Tijdschrift Controlling besteedt de komende afleveringen aandacht aan de manieren waarop u als financial meer tijd kunt vrij maken voor uw rol als sparringpartner. Daarom onderzoeken we met onze kennispartner Canon hoe u daar binnen uw bedrijf ruimte voor schept.

ONDERZOEK: DOE MEE EN WIN!
Onder de deelnemers worden mooie prijzen verloot, waaronder 5x het managementboek van het jaar Zakendoen in de nieuwe economie en een handige mobiele scanner, de Canon P-215II. Doe mee en verrijk het onderzoek met uw inzichten.

meer informatie

NIEUW: Het budgetteringsprocesmodel


NIEUW: Het budgetteringsprocesmodel In dit boek wordt onderzocht of het bijzondere karakter van een projectorganisatie een aangepaste manier van budgetteren vereist. Daarnaast is een budgetteringsprocesmodel ontwikkeld dat optimaal voor projectorganisaties is. Projectorganisaties zijn meestal georganiseerd als matrixorganisaties die zijn opgebouwd uit projectteams en functionele afdelingen. Hoe moet het budgetteringsproces eruit zien om goed aan te sluiten op dergelijke organisaties?

Auteurs: André de Waal en Matthijs van Wijk

meer informatie