Home | Pagina | Een derde kleinbedrijf doet zaken over de grens
  • Tijdschrift controlling

    Maximale meerwaarde voor financiële professionals
  • Over SALARISADMINISTRATIE

    Hét no nonsense blad voor de salarisadministrateur

Een derde kleinbedrijf doet zaken over de grens
25-04-2014 - Een derde van de ondernemers in het kleinbedrijf is internationaal actief. Dit blijkt uit een enquête van het  ING Economisch Bureau onder 778 kleine ondernemers. De belangrijkste reden voor ondernemers om geen zaken over de grens te doen is dat het product of dienst daarvoor niet geschikt is. Betalingsrisico's en regelgeving zijn de twee grootste knelpunten die ondernemers in het kleinbedrijf ervaren bij het internationaal zaken doen.

Terwijl bij het middelgrote bedrijfsleven (50 tot 250 werknemers) bijna de helft van de bedrijven internationaal actief is, blijkt uit onderzoek dat in het kleinbedrijf (tot 50 werknemers) slechts een derde van de bedrijven internationaal actief is.

Product niet geschikt voor buitenlandse markt
De belangrijkste reden dat twee derde van de kleine ondernemers geen zaken doet over de grens is dat het product of dienst daarvoor niet geschikt is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tandartsenpraktijk, dat toch met name lokaal georiënteerd is, of een administratiekantoor dat in het buitenland veelal aan andere regelgeving moet voldoen. Overigens geeft een derde van de ondervraagde ondernemers aan dat zij vooralsnog geen internationale ambities hebben.

Betalingsrisico's en regelgeving zijn grootste knelpunten
Het grootste knelpunt voor kleine ondernemers is het betalingsrisico, of wel de kans dat facturen niet worden betaald. Met name een aantal Zuid-Europese landen hebben een beduidend langere betalingstermijn dan Nederland. Een tweede knelpunt is de afwijkende regelgeving in het buitenland. Dit jaagt de ondernemer op extra kosten.

Kleinbedrijf blijft dicht bij huis
Als het kleinbedrijf internationaal gaat, blijft het wel dicht bij huis. De eerste internationale stappen worden doorgaans in België en/of Duitsland gezet, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Bij twee derde van de ondernemers die zaken doen met het buitenland bedraagt het buitenlandse aandeel maximaal 25 procent van de totale omzet.

Ondernemer wint advies in bij ervaren ondernemer
Indien een ondernemer besluit internationaal zaken te willen doen wendt hij zich voor informatie vooral tot het eigen netwerk, de accountant en andere ondernemers die al in het buitenland actief zijn. Organisaties die hierin gespecialiseerd zijn, zoals de Kamer van Koophandel en brancheorganisaties, worden minder vaak door kleine ondernemers geraadpleegd.


terug

gratis e-mailnieuwsbrief

Ontvang elke week gratis het laatste nieuws voor financiële professionals.
Aanmelden

Social Media

NIEUW: Leiderschap in planning & control


NIEUW: Leiderschap in planning & control Een one paper strategy zoals de A3 methodiek doet minder een appel op de schrijfkracht in de organisatie, maar meer op de denkkracht en de dialoog, concludeert Henk Doeleman in zijn proefschrift. Het vaak veel bekritiseerde planning & controlproces is te veranderen in een aantrekkelijke en interactieve manier van werken waarin de gezamenlijke dialoog over de toekomst en het monitoren daarvan centraal staat. Met minder papier is meer richting, consistentie, samenhang en feedback mogelijk.

Auteur: Henk Doeleman

meer informatie

Van cijfers naar waarden


Van cijfers naar waarden Genomineerd voor managementboek van het jaar

Veel populaire managementopvattingen geven een eenvoudig advies: minder regels en meer vrijheid. Die suggestie is niet alleen irreëel, maar ook onwenselijk vindt Tillema. Het spel is veel delicater en herbergt een zoektocht naar nieuwe toepassingen van controls waarin economie en sociologie samenvallen.

Auteur: Kees Tillema

meer informatie